Welcome to khairulzamri™

Apa khabar? Semakin hari semakin sibuk jadi tiada kesempatan untuk menjengah blog rakan-rakan dan kali ini mengambil sedikit kesempatan untuk menulis secebis rasa. Selamat ke khairulzamri™ yang mana kali layout blog yang diketengahkan lebih simple dan senang loading buat korang yang datang sini.

Kita tengok layout asal yang telah aku ubah beberapa hari ini.

Template asal
Template asal ada blogname dan blog description dan telah dibuang dari script template
Seterusnya adalah Searchbox yang mana kedudukan asal sama dengan blogname tapi telah di ubah menjadi seperti ini:
di ubah menjadi overlay di atas image header kalau korang klik dia akan berfungsi seperti biasa. Jadi dah jimat space bahagian sidebar
Seterusnya ialah comment bubble icon. Ia tidak dapat detect jumlah komen yang ada pada installed comment layout ia hanya berfungsi pada layout comment asal. So setelah mencuba dan cuba jadi aku remove terus script asalnya.
Seterusnya ialah Static Readmore button. Jika pada template asal fungsi ini tidak ada dan aku telah tambah sendiri hasil carian dari blogger tutorial jadi lebih ringan untuk loading pada home page. Samalah juga dengan Image pada homepage, pada asalnya image pada post ada di homepage dan aku telah disablekannya.
Fungsi popular post masih dipaparkan tapi dikurangkan kepada 3 post sahaja. Popular post ini berdasarkan tahap setiap minggu. Alhamdulillah setakat ini setiap minggu popular post ini berubah.
Dan ini pula ialah Widget Google+ Followers jadi sama-sama kita meriahkan, widget follower terdahulu sudah tidak relevan lagi.
Kawan ping blog kita tidak dilupakan masih muat untuk di letakkan, harap admin tidak marah sebab dikecilkan menjadi dua saja.
Paling syok sekali related post. Kalau dulu guna Linkwithin, jika kita tengok dia tidak analisis secara betul post yang dipaparkan tidak sama kategorinya. Guna script baru ini lebih baik dan ringan, analisis ikut kategori dan boleh dipasang bersama Intense Debate.

Guna Intense Debate lebih selamat sebab ada spam protection dan senang untuk moderate komentar. Jadi itu saja untuk pembukaan khairulzamri™ kali ini. Sama-sama kita semarakkan Google+ kita.

Wassalam.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *